λίθινο και πένθιμο

Μέσα στη βροχή τα περιγράμματα των σπιτιών μας έσβηναν τρεμουλιαστά κι εγώ περπατούσα τρέμοντας και σκεφτόμουν πως θύμιζαν δέντρα που λικνίζονται στον άνεμο ή φλόγες από πυρσούς μέσα στη νύχτα ή δάκρυα σε μάγουλα και ώμους.
     Περπατούσα με προφύλαξη κάτω από τα στενά στέγαστρα των πέτρινων σπιτιών προσπαθώντας να μην σκοντάψω σε κάποια λακκούβα που έχοντας μαζέψει στην αγκαλιά της το θολό ανακάτεμα νερού και χώματος θα παραμόνευε να ξεγελάσει το πόδι μου. Τα χόρτα και τα βότανα, ανακατωμένα απ' το ανεμοσούρι, άπλωναν παντού οσμές τόσο καθάριες και δυνατές που θύμιζαν περισσότερο γεύσεις παρά μυρωδιές.
      Όμως έπρεπε να βιαστώ κι η διαδρομή ήταν δύσκολη, γιατί η πλατεία του χωριού ήταν στο ψηλότερο σημείο του και πολύ εύκολα μπορούσες να γλιστρήσεις τις μέρες που έβρεχε. Ανεβαίνοντας όμως, αν σιγούρευες το βήμα σου και τολμούσες να στυλώσεις το βλέμμα σου προς τα πάνω, ξεπρόβαλλαν οι οξιές που εκτείνονταν μέχρι πριν τις γυμνες κορυφές των βουνών κι ήταν ένα θέαμα εκθαμβωτικό και συνάμα άγριο και θυμωμένο, με τον θυμό εκείνο που προκαλεί μονάχα η πολλή αγάπη.

Όταν έφτασα στην πλατεία τα νέα είχαν ήδη διαδοθεί.
      Έστεκαν όλοι ακίνητοι κάτω από τη βροχή και μπορούσες να νιώσεις πως εκείνο το ειπωμένο άγνωστο τυλιγόταν στο γκρι της ατμόσφαιρας και το έκανε να θεριεύει. Πίσω μου ήρθαν κι άλλοι αργοπορημένοι. Περιμέναμε.

Μόνο λίγο μετά βρήκε κάποιος το κουράγιο να μιλήσει και να μας πει για τα νέα πέρα από τους κάμπους, για τα χωριά που ερήμωναν και για εκείνους που φεύγανε για κάτι μέρη που ζούσανε πάρα πολλοί μαζί αλλά πιο εύκολα, για τα που βουνά δεν αντηχούσαν πια από ανθρώπινους ήχους, για τον κόσμο που άλλαζε και για την αλλαγή που απλωνόταν σαν αρρώστια παντού.
      "Και θα έρθει κι εδώ", είπε κάποιος.
      "Θα έρθει".

Κοίταξα πίσω μου, τον δρόμο που είχα πάρει για να φτάσω ως εκεί και τον φαντάστηκα έρμο και άδειο, με όλες του τις μυρωδιές κι όλη του τη δυσκολία, μόνο κι έρμο μέσα στο φαιό της βροχής, να ξηλώνει τις πέτρες του από αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου