Γυρισμένες πλάτες

Ήταν πολύ πρωί, τόσο πρωί που θα 'λεγες πως ήταν λίγο πριν γεννηθεί ο κόσμος.

Τριγύρω τα βουνά κρατούσαν το πρώτο χιόνι και τη δυσπρόσιτη, τη μοναδική υπόσχεση αιωνιότητας που τα μάτια θα μπορούσαν ποτέ να αντικρίσουν.

Έξω από τα διάφανα κρύσταλλα του κυκλικού περιπτέρου μπορούσαμε να δούμε στο εσωτερικό, τις φιγούρες τους. Κάθονταν ήρεμοι και γαλήνιοι, πίνοντας κόκκινο κρασί από μεγάλα ποτήρια και συνομιλώντας με λέξεις που ακόμη κι αν ακούγαμε ίσως να μην καταλαβαίναμε.
    Είχαμε κάνει πολύ δρόμο για να φτάσουμε εκεί, ψηλά στο κρυστάλλινο περίπτερο, στην ερημιά των θεών. Κουβαλούσαμε μαζί μας τις προσφορές, μέλι και κρέας, κάποιοι μάλιστα είχαν φορτωθεί στις πλάτες τους ολόκληρο το βιος τους και τώρα τ' ακουμπούσαν λαχανιασμένοι στο παγωμένο χώμα.

Όταν ο πρώτος χτύπησε το τζάμι δειλά δεν έγινε η παραμικρή κίνηση. Δεν σάλεψε κανένα κεφάλι μέσα στο περίπτερο, ούτε τόσο. Όταν οι επόμενοι χτύπησαν πιο δυνατά, τίποτα.
    Δεν πέρασε πολλή ώρα μέχρι να εκσφενδονιστούν προς το περίπτερο τα πρώτα βάζα με τα πρόσφορα, οι πρώτες πέτρες ή οι βαλίτσες που κάποιοι έσυραν μέχρις εκεί. Σε κάθε κρούση το ψυχρό υλικό υποδεχόταν τη μανία μας αδιάφορα και με απάθεια κι έμενε άθραυστο και αλώβητο, κλείνοντας πάντα μέσα του εκείνους που η μαγευτική τους ύπαρξη μας είχε κάνει να φτάσουμε τόσο μακριά κι οποίοι συνέχιζαν εκστατικοί να πίνουν κόκκινο κρασί από τα μεγάλα ποτήρια και να συνομιλούν με λέξεις που ακόμη κι αν ακούγαμε ίσως να μην καταλαβαίναμε.
 
Πέρασαν ώρες μέχρι να καταλαγιάσει η μανία μας και να αποφασίσουμε πως είναι ώρα να φύγουμε.
    Τότε ένα κορίτσι δίπλα μου έβγαλε κάτι μωβ τετράδια, άναψε μια φωτιά στη μέση του μονοπατιού κι άρχισε να καίει τα ποιήματά της μονολογώντας. Περιμέναμε όλοι σιωπηλοί, υπομονετικά, να σβήσει και η τελευταία φλογίτσα, να ξεψυχήσει και η τελευταία ψιθυριστή λέξη και κινήσαμε.

Ήταν πολύ πρωί, τόσο πρωί που θα 'λεγες πως ήταν λίγο πριν γεννηθεί ο κόσμος.

2 σχόλια:

  1. Μου αρέσουν αυτά που γράφεις...Έχουν κάτι μυστικιστικό στις φλέβες τους, κάτι απόκοσμο.
    Καλή επιτυχία εύχομαι στο βιβλίο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ πολύ! :-)
      Οφείλω να ανταποδώσω μιας και εγώ παρακολουθώ τα δικά σου...απλά σιωπηλά!

      Διαγραφή